Produkty fermentacji

Włókno pokarmowe w organizmie człowieka spełnia rolę swoistego prebiotyku. Wpływa w znaczący sposób na zasiedlanie jelit, dobrymi kulturami bakterii, dzięki temu odżywiając organizm, a także zapewniając poprawę stanu zdrowia całego ciała. Związki, które powstają z rozkładu błonnika pokarmowego to między innymi woda, gazy takie jak, metan i dwutlenek węgla, a także kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, między innymi masłowy, propionowy i octowy. Związki te są wynikiem fermentacji. Kwasy, które powstają sprawiają zmiękczenie masy kałowej.

 

Sprawia to znaczne ułatwienie w wypróżnianiu się. Dodatkowo mogą korzystnie wpływać na gospodarkę węglowodanową w organizmie, poprzez jej regulację, a także mają powiązanie z gospodarką lipidową w naszym ciele. Warto więc zdawać sobie sprawę w czym jest błonnik pokarmowy, aby wprowadzić go do codziennej diety. Ważne jednak jest, by nie przesadzić, gdyż zbyt duże spożycie błonnika pokarmowego, może spowodować przykre dolegliwości. Między innymi mogą to być dokuczliwe bóle brzucha, trudności z wypróżnianiem, a nawet zaparcia. Jak we wszystkich działaniach dla zdrowia organizmu, należy więc zachować zdrowy rozsądek w naszych działaniach.